Choď na obsah Choď na menu
 


Cestovný ruch

Cestovný ruch: 
Z Británie pochádza a pôsobí značný počet svetovo známych a slávnych pop-skupín, ako napríklad: Eurytmic, Rolling Stones, Spice Girls, Pulp, Blur, Oasis, Sex Pistols, David Bowie. Každý mesiac sa v Londýne organizuje aj niekoľko známych medzinárodných koncertov vážnej, ale aj populárnej hudby. Veľmi známy je festival populárnej hudby Glastounburry, ktorý sa koná každoročne v júli a láka fanúšikov populárnej rokovej hudby a piva z celého sveta. V Aglicku sa nachádza tiež najväčší otvorený areál pre koncerty a festivaly a otvorené diskotéky – Wembley Arena v Londýne. Často sa tu koná premiéra filmov hollywoodskej produkcie v Európe, ktorej sa zúčastňujú samotné hollywoodské hviezdy. Vo väčších mestách sa nachádzajú kongresové paláce a priestory pre kongresový turizmus. 
· prehliadky múzeí, kultúrnych a historických pamiatok 
Veľká Británia disponuje obrovským kultúrno-historickým potenciálom, nachádza sa tu až 18 pamiatok, ktoré boli zapísané do zoznamu UNESCA. Silne koncentrované pamiatky sú najmä v týchto mestách: 
Londýn – budovy parlamentu, Westminsterské opátstvo, Westminsterská katedrála, Katedrála sv. Pavla, hrad Tower a Tower Bridge, Buckhinghamský palác, Kleopatrina ihla (obelisk pochádzajúci z Egypta) a tak ďalej. Z múzeí: Britské múzeum najväčšie svojho druhu na svete so zbierkami egyptského, asýrskeho a gréckeho, orientálneho umenia a kultúry, Viktóriino a Albertovo múzeum, Prírodovedecké múzeum, Múzeum numizmatiky, Múzeum dopravy, Múzeum voskových figurín, .. Z galérií: Tate Gallery so zbierkami flámskych, talianskych a holandských maliarov, Kráľovská galéria portréto a mnohé iné. Oxford a Cambridge – dve najstaršie univerzitné mestá v Británii s komplexom stredovekých budov, množstvom kostolov a vysokých škôl. 
Edinburgh – Edinburghský hrad a románska kaplnka, Škótske národné múzeum, Kláštor Hollyroad, Škótska národná galéria, ktorá patrí k najvýznamnejším galériám Európy, Škótska národná galéria portrétov a Národné múzeum starožitností. 
York – Gotická katedrála Minster, gotické kostoly sv. Michala a sv.